לכל מוצר וחומר גלם דרך האחסנה הנכונה עבורו

כל שף, טבח ואפילו חובב בישול לא מקצועי יודעים שמצרכים טריים הם הבסיס לארוחה מרשימה עם טעם נפלא.
מוצר טרי שומר על הנראות, הטעם והערכים התזונתיים באופן מיטבי, אבל לשם כך חייבים לשמור על טריותו.
המשיכו לקרוא ולגלות כיצד לשמר את המוצרים במצבם הטרי ביותר לאורך מרב הזמן, באופן נכון ומקצועי.

לכל מוצר וחומר גלם דרך האחסנה הנכונה עבורו

כשם שחומרי גלם שונים מותאמות דרכי הבישול והטיפול הנכונות להם – כך גם לכל מוצר מזון ישנן דרכי האחסנה המיטביות עבורו.

היכרות מעמיקה עם כללי האחסון, הקירור וההקפאה של מוצרי מזון שונים היא ערובה לשמירת איכותם וטריותם לאורך זמן.

קיבצנו עבורכם את כל המידע הרלוונטי, על מנת שתוכלו ליהנות ממוצרי מזון במצבם המיטבי, שיהוו בסיס לארוחות נפלאות בטעמים משובחים.

אחסון נכון של מוצרי בשר ודגים

בשר קפוא

כידוע, ישנה חשיבות עליונה באחסון מוצרי בשר ודגים במקרר, על מנת למנוע התפתחות של חיידקים המחוללים הרעלות מזון.

לפיכך, בין אם אתם מקררים או מקפיאים את המוצרים במצב נא, יש לאחסן אותם במכלים אטומים ונקיים, בנפרד מתבשילי בשר ומזון מוכנים לאכילה.

במידה ואתם משתמשים במוצרי בשר או דגים מוקפאים, מומלץ להפשיר אותם במקרר למשך 12 שעות לפחות, על מנת למנוע מחיידקים להתפתח בנוזלים המופרשים בתהליך ההפשרה.

עוד חשוב לזכור שאת מוצרי הבשר והדגים שהופשרו, יש לבשל ולהגיש בתוך 24 שעות לכל היותר מרגע ההפשרה.

מעבר לזמן שעובר מרגע ההפשרה, ישנה הגבלה גם למשך ההקפאה המרבי המומלץ, שנע בין שלושה לשישה חודשים, כשלאחר פרק זמן זה איכות המוצרים צפויה לרדת.

ראוי גם לציין, שאין להקפיא מחדש בפעם השנייה בשר נא או דגים מבושלים, ולעומת זאת ניתן, כמובן להקפיאם לאחר שבושלו, כל עוד מקפידים על כך שיתקררו לפני ההקפאה.

זמני האחסון המומלצים למוצרי בשר שונים

מעבר להנחיות והכללים הנכונים לכל מוצרי הבשר והדגים, קיימים הבדלים בזמני האחסנה המומלצים לסוגים שונים של מוצרים.

להלן מספר דוגמאות לזמני אחסון ואופני השימור הנכונים בסוגי בשר שונים:

  • נקניקיות: חבילת נקניקיות שנפתחה יכולה להחזיק היטב עד שבוע במקרר, בעוד שחבילה סגורה תישמר היטב בקירור גם שבועיים.
    משך הזמן המומלץ לאחסון נקניקיות בהקפאה, לעומת זאת, נע בין חודש לחודשיים.
  • נקניקים: נקניקים במצב נא יישמרו במצב מצוין רק יום-יומיים במקרר, ואילו נקניק מבושל – יחזיק היטב שבוע בקירור, כשבמקפיא מוצרים אלו יכולים להחזיק בין חודש לחודשיים תמימים.
  • המבורגר ומוצרי בשר טחון נא: מוצרי בשר טחון למיניהם, לרבות המבורגרים, הנם רגישים במיוחד, וניתן להחזיקם במקרר למשך יום-יומיים בלבד. לעומת זאת במקפיא משך זמן האחסון המומלץ שלהם ארוך משמעותית, ונע בין שלושה לארבעה חודשים.
  • סטייקים ונתחי בשר שונים: סטייקים, צלעות ונתחי בשר נא מסוגים שונים יכולים להישמר היטב בין שלושה לחמישה ימים בקירור, כשבהקפאה ניתן להחזיקם בין ארבעה חודשים לשנה.
  • עופות טריים: מוצרי עוף והודו במצב נא הנם רגישים, וניתן לשמרם היטב במקרר למשך יום-יומיים בלבד. במקפיא עוף שלם יישמר היטב למשך שנה, ואילו מוצרי עופות או הודו מחולקים לנתחים יחזיק במצב טוב כתשעה חודשים בהקפאה.

אחסון מיטבי של פירות וירקות

פירות וירקות קפואים

לא כולם מודעים לכך, שלכל פרי וירק שיטת האחסון הנכונה לו, כאשר ההרגל לאחסנם כולם גם יחד במקרר – הוא שגוי, ועלול לפגום באיכותם של חלק מהמוצרים.

להלן המלצות לגבי סוגי האחסון שהמיטביים לירקות ופירות מסוגים שונים:

  • פירות וירקות שמומלץ לאחסן במקום קריר ויבש: בננות, תפוחי אדמה, עגבניות, חצילים ופטריות יחזיקו מעמד הרבה יותר טוב מחוץ למקרר, באזור קריר ויבש.
    את תפוחי האדמה חשוב לאוורר היטב כדי להאריך את חיי המוצר.
  • פירות וירקות שמומלץ לאחסן בטמפרטורת החדר: שום, בצל, ומלון נשמרים היטב בטמפרטורת החדר. מנגו, שזיפים, אגסים ואפרסקים מומלץ לאחסן בטמפרטורת החדר עד להבשלה, בתוך נייר עיתון או שקית נייר, ולהכניס למקרר רק לאחר הבשלתם. אננס יבשיל היטב מחוץ למקרר כשהוא הפוך (עם העלים כלפי מטה), ולאחר מכן ישתמר במצב מיטבי בקירור.
  • פירות וירקות שמומלץ לאחסן במקרר: המקרר הוא המקום המתאים לאחסונם של מרב סוגי הירקות והפירות, כשמספר מוצרים מצריכים טיפול מיוחד. ענבים ופירות יער טריים, כמו אוכמניות, תותים ודובדבנים מומלץ לאחסן במקרר בתוך שקיות ניילון בעלות פתחי אוורור קטנים, שיסייעו לשחרור הלחות לבל תפגע בטריותם. את הירקות העליים למיניהם מומלץ לשטוף ולייבש היטב לפני שמכניסים למקרר, ולאחסנם בשקית נקייה כשהם עטופים במגבות נייר לספיגת הלחות. אספרגוס יאוחסן במצב מיטבי במקרר כשהוא עטוף במגבת לחה או בתוך מכל מלא במים.
  • פירות וירקות שמומלץ לאחסן במקפיא: מרבית הפירות והירקות ניתנים גם להקפאה, תוך שמירת איכויות של טעם וערכים תזונתיים, למעט ארטישוק, חציל, חסה, בטטה, צנוניות, נבטים ותפוחי אדמה. בננות בשלות, פפאיה ומנגו מומלצים במיוחד להקפאה לטובת הכנתם של שייקים קפואים וטעימים.

אחסון מוצרי חלב וביצים

ביצים על הקרח

מוצרי חלב וביצים נבדלים זה מזה מבחינת אופני האחסנה המומלצים לכל מוצר.

לפניכם מספר המלצות לגבי דרכי האחסנה הנכונים לסוגי המוצרים העיקריים בקטגוריה הזו:

  • חלב מפוסטר: חלב, כידוע, נשמר בקירור עד לתאריך המופיע על גבי האריזה, ולרוב יישמר היטב למשך שבועיים במקרר.
    הקפאה יכולה להאריך את משך חיי המוצר – אך עלולה לפגוע במידת מה במרקמו, כשניעור מחודש עשוי לעתים להשיב את המרקם החלק שאבד.
  • גבינות קשות וחצי קשות: גם גבינות נשמרות במקרר לזמן מוגבל בהתאם לתאריך האחרון לשימוש המופיע על גבי האריזה, וניתנות להקפאה, כל עוד משקלה של כל חתיכה אינו עולה על חצי קילו. יש להקפיד על אריזת הגבינה לפני הקפאתה בנייר אלומיניום, ניילון נצמד או בשקית אטומה, ולקחת בחשבון שההקפאה עלולה לייבש מעט את המוצר ולהקשות על פריסתו, למרות שאינה פוגעת כלל בטעם.
  • גבינת שמנת: גבינת שמנת ניתנת להקפאה ונשמרת טוב יותר מאשר גבינה לבנה דלת שומן, היות ואחוזי השומן הגבוהים שבה שומרים על טעמה ואיכותה במקפיא.
  • גבינות קוטג' וריקוטה: מוצרים אלו ניתנים להקפאה עד חודש ימים, ועל אף שמרקמם עלול להשתנות מעט בעת ההפשרה – הטעם נותר טוב כשהיה.
  • חמאה: חמאה ניתנת להקפאה כל עוד היא מפוסטרת ומלוחה, למשך שישה עד תשעה חודשים, ומומלץ להפשירה במקרר. חמאה יכולה להחזיק במצב טוב במקרר למשך כשבועיים, כל עוד היא באריזתה המקורית או במכל אטום, כשמומלץ להוציאה מהקירור 10-15 דקות לפני השימוש.
  • שמנת מפוסטרת: שמנת ניתנת להקפאה רק במידה ואחוזי השומן שלה גבוהים, 40% ויותר, ונשמרת היטב במצבה הטרי במקרר למשך יום עד חמישה ימים. למרבית אריזות השמנת מוסיפים חומרים משמרים המאריכים את חיי המוצר, כך שניתן להשתמש בהן על פי התאריכים המצוינים על גבי האריזה.
  • יוגורט ושמנת חמוצה: מוצרים אלו כמו יתר מוצרי החלב המוחמצים לא מתאימים להקפאה, אך מחזיקים מעמד זמן רב בקירור.מוצרים אלו שומרים על טעמם המקורי באחסון במקרר לכל הפחות למשך 7-10 ימים, וראויים לאכילה גם הרבה מעבר לכך – אם כי במשך הזמן הטעם צפוי להתחזק כתוצאה מעלייה ברמת החמיצות.
  • גלידה: גלידה איכותית תאוחסן היטב בהקפאה למשך חודשיים, כל עוד היא לא הפשירה לפני הכנסתה למקפיא. במידה ומאחסנים את הגלידה יותר מחודש, חשוב להקפיד על אריזתה באופן אטום ומוקפד, על מנת לשמור על טעמה.
  • ביצים: ביצים שלמות בקליפתן נשמרות במקרר למשך חודש לפחות כשהן מכוסות, בכפוף לתאריכי השימוש המומלצים המודפסים על גבי הקליפה.

הדרך הנכונה לאחסון יין

יין במקרר

הטמפרטורה המיטבית לאחסון יין היא סביב 13 מעלות צלזיוס, כשאחסנה בטמפרטורה שעולה על 20 מעלות, מסכנת את היין היות והיא עלולה להאיץ את תהליך ההחמצה ולפגוע בטעמיו העדינים.

עוד חשוב לשמור על טמפרטורה יציבה, שכן תנודות במידות החום עלולות לגרום להתכווצות והתרחבות של פקק השעם, שבעקבותיהן יחדור אוויר לתוך הבקבוק, יחמצן את היין ויפגע באיכותו.

הדרך הנכונה ביותר לאחסן את בקבוקי היין היא במצב אופקי, שמסייע לשמור על לחותו של הפקק , מה שמונע חלחול של אוויר פנימה.

עוד ראוי לציין שיש להגן על בקבוקי היין מקרינת שמש ומאור, שעלולים אף הם לפגוע בטעמים ובאיזון של היין, וכן ממכשירים רוטטים כמו מייבש ומכונת כביסה, שהרטט שלהם עלול לפגוע בתהליך ההתיישנות של היין ולהאיץ את היווצרותם של משקעים.

אחוזי הלחות המומלצים לאחסון יינות, החיוניים על מנת למנוע מצב בו פקק השעם מתייבש, נעים בין 60% ל- 68%.

מקררים ומקפיאים מומלצים לשמירה על טריות המוצרים

אחד הפרמטרים המשפיעים יותר מכל על היכולת לשמור על מוצרי מזון ויינות במצב טרי ומיטבי לאורך זמן – הוא מקרר איכותי.

להלן המלצות על מספר מקררים איכותיים, שיסייעו לכם להחזיק את מוצרי המזון במצב מעולה ולהאריך את חיי המוצרים:

מקרר עומד מומלץ: מקרר דו רוחבי 1430 ליטר עם דלת זכוכית מתוצרת אלקטרולוקס-איטליה, איכותי ועמיד, בעל שתי דלתות נפתחות ומורכב כולו מנירוסטה.
המקרר מצויד בבידוד סיקלופנטן בעובי 75 מ"מ, הפשרה אוטומטית, פנל פיקוד דיגיטלי, ולו מנגנון סחרור אוויר פנימי, נעילת דלתות, וכן מדחס עליון מכוסה ומוסתר למניעת קורוזיה.

מקרר דו רוחבי 1430 ליטר דלת זכוכית Electrolux איטליה

מקרר דו רוחבי מנירוסטה 1430 ליטר עם דלת זכוכית, תוצרת Electrolux איטליה. טווח טמפרטורה +2/+10.

מקרר דלפק מומלץ

מקרר דלפק 4 דלתות מתוצרת אלקטרולוקס-איטליה, הוא מקרר איכותי מנירוסטה, הכולל מדחס מובנה, מנגנון טריקה עצמית של הדלת, בידוד מעולה על בסיס 50 מ"מ סיקלופנטן, ואיטום מלא של הדלתות באמצעות גומיות נשלפות, שקל לנקות ולהחליף בעת הצורך.

המקרר מותאם להפשרה אוטומטית ללא צורך בניקוז, ומגיע עם מדף בכל דלת.

מקרר דלפק 4 דלתות Electrolux איטליה

מקרר דלפק4 דלתות אלקטרולוקס איטליה -2+10, נירוסטה מלא, מדחס מובנה צד שמאל, מידות: 2201x700x850 מ"מ.

צילום מוצר: מקרר דלפק 4 דלתות Electrolux איטליה

מקפיא מומלץ

מקפיא דו רוחבי 1430 ליטר מתוצרת אלקטרולוקס-איטליה, הוא מקרר איכותי ועמיד, העשוי כולו מנירוסטה, בעל שתי דלתות, מנגנון הפשרה אוטומטית, פנל פיקוד דיגיטלי ובידוד מעולה על בסיס סיקלופנטן בעובי 75 מ"מ.

דגם זה כולל גם סחרור אוויר פנימי מלמעלה ומגב המקרר, נעילת דלתות וכן מדחס עליון מכוסה ומוסתר למניעת קורוזיה.

מקפיא דו רוחבי 1430 ליטר Electrolux איטליה

מקפיא דו רוחבי מנירוסטה 1430 ליטר תוצרת Electrolux איטליה. טווח טמפרטורה -22/-15.

מקררי יין

מקררי יין: מקררי יין מקצועיים מהווים מענה מצוין לשימוש מקצועי, בהתאם לצרכים המיוחדים שנדרשים לאחסון מיטבי של יין שרגיש לשינויי טמפרטורה ולחות.

דוגמא למקרר יין מומלץ ניתן לראות בסדרה 9000 של EURO CAVE המכילה מקררי יין מקצועיים כשהבולט מבינהם הוא דגם V – 9180, המכיל 180 בקבוקי יין, קירור סטטי באמצעות קומפרסור חדיש, איטום איכותי באמצעות פוליאוריטן מוקצף, וויסות טמפרטורה בטווח שבין 6 ל- 18 מעלות צלזיוס באמצעות בקרה אלקטרונית מתקדמת, וכן דלת זכוכית, תאורת לד היקפית, פילטר פחם אקטיבי, רגליים מתכווננות ומנעול.

חדר יין: חדרי יין מקצועיים נבנים בהזמנה אישית, וכוללים איטום וצביעה קפדניים להגנה מרבית מפני נזקי מזג האוויר, בקרת אקלים מתקדמת ליצירת תנאי טמפרטורה ואחוזי לחות אופטימליים וקבועים, ומגוון פתרונות מידוף המותאמים לצרכי הלקוח.

לסיכום, ארוחה מצוינת באיכות מיטבית מתבססת קודם כל על חומרי גלם מעולים וטריים.

בחירתם של פתרונות הקירור מקצועיים ואיכותיים המותאמים לצרכים שלכם, היא הדרך הבטוחה ליהנות ממיטב המוצרים וחומרי הגלם הטריים ביותר לאורך זמן.